Jak ovlivní KORONAVIRUS prodej a nákup nemovitostí?
20. 03. 2020

Jak ovlivní KORONAVIRUS prodej a nákup nemovitostí?

Když bylo u nás prvních deset lidí s potvrzeným Koronavirem, volal jsem mým klientům, se kterými mám naplánovaný prodej nemovitostí za delší čas a upozornil jsem je, že je opatrnost na místě a že doporučuji přehodnotit časový plán prodeje. První reakce byly většinou typu "Jak by proboha nějaká chřipka mohla snížit ceny nemovitostí?"

Toto téma je mezi realitními makléři hodně diskutované a názory se velice liší. Mnoho lidí si myslí, že až se celá situace uklidní, bude vše jako dřív. Osobně na to mám zcela jiný názor a situace se každým dnem zhoršuje.

 Shrnutí situace

V posledních letech ceny nemovitostí lámaly rekordy a letěly vzhůru prakticky o 10% každý rok. Je to zapříčiněno kombinací obrovské poptávky, stavu ekonomiky a nedostatečnou výstavbou/nabídkou nových bytů.

Lidem se všeobecně daří, je minimální nezaměstnanost, a proto se také mnozí nebojí sáhnout po nemalých hypotékách, nejen pro vlastní bydlení, ale také aby mohli do nemovitostí (které tak krásně rostou) také investovat, jak to slyší u jiných. Především v Praze se ve velké míře skupují byty například na krátkodobé pronajímání, kde se spoléhá na větší výnos z investice.

Jednoduše, pokud si to lidé mohou dovolit, tak více utrácejí a díky tomu jsou i ochotni zaplatit tyto vysoké částky za nemovitosti a tím opět podporují jejich další růst. Je to zcela normální a stejně jako jiné trhy, i realitní trh je cyklický - proto po tak enormním růstu dříve či později vždy přichází korekce, kterou většinou nastartuje nějaký negativní impulz. 

 Situace se nyní radikálně mění!

O příchodu realitní krize se mluví již několik let. Ačkoli to lidé moc neřeší, náš trh ovlivňuje především impulzy ze zahraničí - stejně jako tomu bylo naposledy v roce 2008, kdy krach velké zahraniční banky nastartoval několikaletý pokles cen nemovitostí tady u nás. Trh se opět vzpamatoval a ceny jsou tam, kde je vidíme dnes. V posledních letech se již spekulovalo, odkud přijde další impulz, díky kterému se trh opět schladí. Že se ale bude jednat o impulz jménem Koronavirus, to asi nikdo nečekal. O co hůř, že problém nastal v celosvětovém měřítku.

Prakticky ze dne na den lidé kvůli koronaviru přestali cestovat, byty nakoupené na AirBNB jsou tak prázdné a majitelé mají ohromné ztráty. Většina lidí přestává pracovat a jediné, co se řeší, je počet roušek. Dočasně se dokonce zavírají u nás i ty největší podniky, motory naší ekonomiky - automobilky, a v důsledku toho se lidem radikálně snižuje příjem, nejednoho podnikatele tato, i když třeba jen dočasná situace, zničí, začíná se propouštět.

 Co to znamená pro realitní trh?

Všeobecně se vše řídí nabídkou a poptávkou, jako na jakémkoliv jiném trhu - jsou to spojené nádoby. Pokud lidé přicházejí o "stabilní" zaměstnání = jejich příjem, probudí se v nich obavy z budoucnosti a jednoduše přestanou utrácet. Na druhou stranu tu stále budou lidé, kteří nákup nemovitosti řešit jednoduše musí, a tak se realitní trh nikdy zcela nezastaví. S největší pravděpodobností tedy poptávky bude radikálně ubývat. Jak moc, záleží jak dlouho a jak moc bude Koronavirus lidi omezovat v jejich produktivním životě.

Na druhé straně je nabídka - nemovitosti nakoupené na investici, především na krátkodobé pronájmy již nyní mají ohromné ztráty. Je otázka, jak dlouho toto majitelé snesou. Dá se předpokládat, že část těchto bytů budou muset majitelé nuceně prodat. I mnoho majitelů, kteří si před časem vzali "stoprocentní hypotéky" na vlastní bydlení a nemají vytvořené finanční rezervy, budou muset své nemovitosti opustit, protože jim finanční situace nedá jinou možnost = zvýší se tedy nabídka nemovitostí.

 Další růst cen je velice nepravděpodobný

Prodej nemovitostí na "rostoucím trhu", jako to bylo doteď, je mnohem jednodušší, než-li na trhu klesajícím. I když prodávající majitel zkusil při prodeji vyšší částku, časem si trh pro jeho vyšší cenu "došel" díky růstu celého trhu, přetlaku kupujících a prodej se dříve nebo později uskutečnil.

Na "klesajícím trhu" to již není tak jednoduché, protože naopak čas znamená stále větší a větší propad ceny nemovitosti. V tomto období vyhrají pouze ti, kteří mají správné informace. Vyhledávání kvalitních kupujících bude mnohem náročnější a prodat nemovitost již neznamená, že si člověk jednoduše dá na internet inzerát a ono se něco stane.

 Je správný čas na prodej?

Tuto otázku si musí zodpovědět každý sám - v jaké je zrovna životní situaci a v jakém časovém horizontu musí svou nemovitost prodat. Zda se jedná o investiční nemovitost, nebo nemovitost na vlastní bydlení... Co je ale jisté, tak že nyní bude více než kdy jindy duležité správné vyhodnocování situace a rozdíly v úspěšnosti, mezi samoprodejci, průměrnými makléři a špičkovými profesionály bude nyní opravdu enormní.

 Změna = příležitost

Pokud jsem někoho vystrašil, tak mám dobrou zprávu na závěr. Vše špatné je i k něčemu dobré - věřím, že spoustu nekvalitních realitních makléřů, kteří majitelům nepřinášeli prakticky žádnou přidanou hodnotu, díky těmto změnám skončí a díky tomu se realitní trh velmi pročistí. Prodej nemovitosti sice nebude tak jednoduchý, ale rozhodně není nemožný. Nejúspěšnější makléři již pochopili, že k prodeji je zapotřebí dalších marketingových aktivit, než je pouhé čekání, zda se někdo ozve. Nejúspěšnější makléři i tyto těžké časy zvládnou a budou klientům, ať už kupujícím nebo prodávajícím, pomáhat řešit jejich životní situace.

 Jsme stále na začátku těchto velkých změn a tak situaci budu s kolegy dále vyhodnocovat a předávat Vám nové informace, prostřednictvím těchto článků.

Chcete nové články přímo na e-mail, aby Vám neuteklo něco důležitého?

 

Přeji všem, ať toto nelehké období ve zdraví zvládnete!

Majitelům dále doporučuji výběr nejčtenějších článků z mého webu:

"Chcete také zjistit, jaká je maximální hodnota Vaší nemovitosti?"

„Jak prodávají nejúspěšnější profesionálové“.

„Výhradní prodej! ANO nebo NE?" 

„Vzkazy od zájemců ve schránce? Je to možné?"

a

"Také si myslíte, že je realitka při prodeji zbytečná?"

Miroslav Unger
Autor: Miroslav Unger

"Když něco dělám, tak pořádně. Bojuji proti špatné pověsti této profese a dělám tuto práci tak, aby mí klienti byli z výsledku spolupráce nadšení. Spolupracuji pouze s klienty, kteří vědí, proč vybrali pro prodej své nemovitosti zrovna mě. Od klientů vyžaduji při spolupráci 100% důvěru, a za to jim poskytuji 100% mého nasazení. Investuji do každého prodeje nejen svůj čas a peníze, ale také svou čest."

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Neodcházejte s prázdnou!

Pravidelné články a důležité informace ze světa realit do Vašeho emailu ZDARMA

zpracováním osobních údajů