Prodej bytu/domu s hypotékou?
03. 12. 2020

Prodej bytu/domu s hypotékou?

Prodej bytu nebo domu, na kterém vázne nesplacená hypotéka, je dnes zcela běžná věc. Přibližně u poloviny případů řeším bankovní zástavy jak na straně prodávající, tak na straně kupující. Je potřeba si pouze pohlídat jednotlivé kroky a načasování, aby se převod nemovitosti nikde "nezasekl". Níže zodpovím nejčastější otázky, na které se mě lidé ptají.

 Jak probíhá prodej nemovitosti s bankovní zástavou?

Prodej je téměř stejný, jako u nemovitosti bez zástavy. Vypořádání zástavního práva je jen trochu té administrativy navíc a je potřeba si ohlídat postup vypořádání Vašeho zbývajícího dluhu přímo v Kupní smlouvě. K tomu budete potřebovat vyčíslení z Vaší banky, které bude obsahovat také všechny potřebné souhlasy a příslib vzdání se zástavního práva, pokud bude vše zaplaceno dle vyčíslení.

 Ovlivní negatvně má hypotéka cenu nemovitosti?

Dobrá zpráva, neovlivní. Je to stejná situace, jako když kupující financuje koupi hypotečním úvěrem - také to majitele nijak negativně neovlivňuje a není důvod kvůli tomu hýbat s cenou.

 Co znamená, když mám na nemovitosti i "Zákaz zcizení a zatížení"?

U nových bankovních zástav se můžete setkat i s tímto. Banka se tím jednoduše chrání, že se s nemovitostí bez jejího souhlasu nic nestane. Při prodeji Vám tedy banka dá souhlas, že můžete nemovitost převést na kupující, popřípadě zatížit novým zástavním právem v druhém pořadí (když si kupující bere také hypotéku).

 Musím hypotéku nejdříve splatit?

Vy osobně nemusíte, protože dluh na nemovitosti se zpravidla vyplácí z peněz kupujícího. V praxi to vypadá tak, že banka vyčíslí přesnou dlužnou částku a po podpisu Kupní smlouvy jde od kupujícího část peněz přímo do banky na tento dluh a zbytek již klasicky do úschovy. Tím je Váš závazek vůči bance vypořádán a následně může proběhnout výmaz zástavy a převod na nového vlastníka.

 Jde převést mou hypotéku přímo na kupujícího?

Teoreticky to lze, ale v praxi se tak děje v naprostém minimu případů. Je to z toho důvodu, že každý klient je jiný, lidé proferují různé banky a neustále se u nich mění úrokové sazby. I kdyby si kupující chtěl vzít hypotéku u stejné banky jako je Vaše zástava, většinou se stávající hypotéka zruší a kupující si bere novou. 

 Jak dlouho trvá prodej se zástavou?

Administrativa "navíc" si vezme také svůj čas, ale není to nic dramatického. Většina kroků se dá dělat souběžně a tak zdržení oproti nemovitosti bez zástav je řádově v týdnech. Většinou se proces protáhne o cca 3 - 4 týdny, ale záleží také případ od případu.

 Musím prodej plánovat na fixaci hypotéky?

Abych pravdu řekl, ještě jsem nezažil, aby se prodej trefil na fixaci. Životní situace se moc neptá, kdy je zrovna fixace, a tak se nemovitosti prodávají prakticky kdykoliv bez ohledu na výročí hypoték. Za předčasné splacení úvěru si banky mohou účtovat někdy nemalé peníze a tak je potřeba s tím počítat. Někdy najdeme s klienty cestu, jak se těmto poplatkům vyhnout, ale každý případ je v tomto individuální.

Doufám, že Vám dnešní článek pomohl a pokud byste potřebovali pomoc, neváhejte se na mě obrátit.

Majitelům dále doporučuji výběr nejčtenějších článků z mého webu:

"Chcete také zjistit, jaká je maximální hodnota Vaší nemovitosti?"

„Jak prodávají nejúspěšnější profesionálové“.

„Výhradní prodej! ANO nebo NE?" 

„Vzkazy od zájemců ve schránce? Je to možné?"

a

"Také si myslíte, že je realitka při prodeji zbytečná?"

 

Chcete nové články přímo na e-mail, aby Vám neuteklo něco důležitého?
Miroslav Unger
Autor: Miroslav Unger

"Když něco dělám, tak pořádně. Bojuji proti špatné pověsti této profese a dělám tuto práci tak, aby mí klienti byli z výsledku spolupráce nadšení. Spolupracuji pouze s klienty, kteří vědí, proč vybrali pro prodej své nemovitosti zrovna mě. Od klientů vyžaduji při spolupráci 100% důvěru, a za to jim poskytuji 100% mého nasazení. Investuji do každého prodeje nejen svůj čas a peníze, ale také svou čest."

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Neodcházejte s prázdnou!

Pravidelné články a důležité informace ze světa realit do Vašeho emailu ZDARMA

zpracováním osobních údajů